Marjolijn Wieringa

Wieringa Mediation is opgericht door Marjolijn Wieringa, DNV-gecertificeerd MfN-registermediator en arbeidsjurist. Marjolijn heeft zich altijd beziggehouden met arbeidsgerelateerde conflicten: de eerste twintig jaar uitsluitend als (arbeids)jurist en sinds 2003 ook als mediator, gespecialiseerd in arbeidsmediation.

In 2008 heeft Marjolijn een eigen mediationpraktijk opgezet en sindsdien heeft ze enkele honderden arbeidsmediations gedaan. Daarnaast geeft Marjolijn trainingen en workshops op het gebied van arbeidsmediation/conflictbemiddeling/conflicthantering en wordt ze regelmatig gevraagd voor een arbeidsjuridisch advies. Marjolijn is ook conflictcoach en extern vertrouwenspersoon van de Stichting 113 Zelfmoordpreventie en Woningcorporatie Vecht & Omstreken.

Marjolijn is lid van de Vereniging Mediators Noord-Holland en de Nederlandse Mediatorsvereniging en was tot voor kort bestuurslid van de landelijke MfN-Groep Arbeidsmediation. Om ervaringen uit te wisselen met collega’s maakt Marjolijn deel uit van meerdere intervisiegroepen.

Werkervaring

Tot de start van haar eigen praktijk heeft Marjolijn diverse functies gehad bij verschillende grote organisaties. Zij werkte voor de gemeente Enschede, GAK Enschede en Rotterdam, het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en voor de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen te Amsterdam. Marjolijn heeft zich op het gebied van het ambtenarenrecht, arbeidsrecht en sociaal verzekeringsrecht hoofdzakelijk beziggehouden met de behandeling van complexe casuïstiek en  advisering directie daarover, naast het ontwikkelen van beleid.
“In al mijn functies was ik betrokken bij bezwaar- en beroepsprocedures en daardoor raakte ik steeds meer geïnteresseerd in conflictbemiddeling. Ik zag zo vaak hoe het mis was gegaan in de communicatie tussen mensen en daar wilde ik iets mee…”

Na haar opleiding tot mediator was Marjolijn indertijd bij het Ministerie van Verkeer en Waterstaat vooral intern bij mediations betrokken en heeft zij als voorzitter van een ministeriebrede werkgroep een gestructureerd aanbod voor mediation opgezet.

Persoonlijk

“Uiteindelijk heb ik mijn laatste vaste baan opgezegd en van mediation mijn beroep gemaakt.  Daarin kan ik veel van mijn werkervaring kwijt maar ook mijzelf als persoon. Ik ben geïnteresseerd in andere mensen en wat hen bezighoudt, ben betrokken en empathisch.
Ik vind het fijn als ik mensen kan helpen met het oplossen van het probleem waarvoor zij bij mij aankloppen. Dat geldt ook voor mijn werk als vertrouwenspersoon en conflictcoach.
Arbeidsgeschillen was voor mij een logische stap. Mijn uitgebreide kennis en ervaring als arbeidsjurist ervaar ik absoluut als een pré.
Het geeft mij daarnaast veel voldoening om mijn opgebouwde expertise als mediator te kunnen delen en overbrengen aan anderen door het geven van training en workshops”.

Marjolijn staat bekend als een mediator die zich betrokken toont, met veel geduld  en  die een positieve sfeer aan tafel weet te creëren. Haar aanpak is daadkrachtig en oplossingsgericht en tegelijkertijd warm en menselijk.

De zee

“Na allerlei omzwervingen ben ik weer terug in Haarlem, bij mijn roots. Hier ben ik geboren en opgegroeid, vlak bij de zee.

De zee ontspant, geeft rust en ruimte, een mooie metafoor voor wat ik graag wil bereiken: dat mensen na een conflict weer rust krijgen in hun hoofd en ruimte voor nieuwe wegen en kansen”.